Χρήστος Σούτος

Δεν αξίζουν δάκρυα για την ομάδα αυτή

Ο Χρήστος Σούτος γράφει για την εθνική, την πορεία της στο Μουντιάλ και την επόμενη μέρα του αποκλεισμού από την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι...

Το ταξίδι της εθνικής μας στα γήπεδα της Βραζιλίας τελείωσε χθες με τον αποκλεισμό στην διαδικασία των πέναλτι από την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης την Κόστα Ρίκα. Η ευκαιρία βέβαια χάθηκε στην παράταση όπου η ατυχία, αλλά και ο εξαιρετικός γκολκίπερ Νάβας, δεν μας επέτρεψαν να σκοράρουμε αν και παίζαμε με παίκτη παραπάνω από τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου. Οι αιτίες για το αποτέλεσμα πολλές. Από την λάθος διαχείριση του Σάντος κατά την διάρκεια του ματς, από την έλλειψη καθαρού μυαλού σε καίρια σημεία μέχρι την πολλή μεγάλη εμφάνιση του Κέιλορ Νάβας.

Η χθεσινή ήττα, που σηματοδότησε και το τέλος της παρουσίας μας στο Μουντιάλ, είχε ως απόρροια και το τέλος της πολύ μεγάλης καριέρας του αρχηγού μας Γιώργου Καραγκούνη στην εθνική ομάδα. Ο συγκλονιστικός και χθες, τρέχοντας ακατάπαυστα για 120 και πλέον λεπτά, αρχηγός αποχωρεί με τον τρόπο που έπρεπε. Βασικός, σημαντικός και αναντικατάστατος. Ο Καραγκούνης, όπως και πολλοί άλλοι της γενιάς της Παιανίας, λοιδωρήθηκαν, χλευάσθηκαν και απαξιώθηκαν από την αρχή της καριέρας τους από διάφορους ειδικούς του αθλήματος. Ακόμα θυμάμαι σχόλια του στυλ που πάει ο Παναθηναϊκός με τέτοιου είδους παίκτες, δεν είναι δυνατόν η εθνική να στηριχτεί σε αυτούς και άλλα πολλά.

Τα παιδιά αυτά όμως με πολύ δουλειά και πάνω απ' όλα σεμνότητα κατάφεραν να επιβληθούν με προεξέχοντα τον Καραγκούνη. Αποτέλεσαν την βάση για την επιτυχία του 2004, πραγματοποίησαν, αρκετοί από αυτούς, καριέρα και στο εξωτερικό και άφησαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο το στίγμα τους. Ο τυπάρας, όπως είναι το προσωνύμιο του, πέρασε από την Ίντερ, την Μπενφίκα και την Φούλαμ όπου βρήκε συμβόλαιο την τελευταία διετία στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης όντας ο ίδιος σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία.

Το πάθος του, η αγωνιστικότητα του, η αυταπάρνηση του, η διάθεση προσφοράς στο σύνολο αποτελούν σημεία αναφοράς στον τρόπο παιχνιδιού του και τον ακολουθούν από το ξεκίνημα της πορείας του. Αδαμάντινος χαρακτήρας δεν απασχόλησε ποτέ για μη αγωνιστικούς λόγους τα ΜΜΕ ή τον απλό κόσμο. Αν επιλέξει να επιστρέψει στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό θα κλείσει ιδανικά το κεφαλαίο ποδόσφαιρο, ως παίκτης, γιατί το άθλημα στην πατρίδα μας χρειάζεται ανθρώπους με το ήθος του.
Μαζί με τον μεγάλο αρχηγό αποχωρεί και ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός που διαδέχθηκε τον αγαπημένο Ρεχακλή, ή αλλιώς Όττο Ρεχάγκελ, στην ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος κατάφερε να διατηρήσει ψηλά το επίπεδο της ομάδας. Με τον Σάντος πήγαμε σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που μπορούσαμε, το Ευρωπαϊκό του 2012 και το φετινό Μουντιάλ. Μπορεί να μην άρεσε σε πολλούς το στυλ παιχνιδιού της ομάδας αλλά ήταν αποτελεσματικό. Έκανε πράξη την ανανέωση και παραδίδει ένα σύνολο με παρόν και μέλλον. Η παρακαταθήκη που αφήνει επομένως για την επόμενη μέρα σημαντική. Αγάπησε την Ελλάδα περισσότερο και από Έλληνας. Την υπερασπίστηκε με μανία ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι, για μη αθλητικούς λόγους, της γύρισαν την πλάτη. Αγάπησε τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας και σεβάστηκε την θέση όσο λίγοι. Φερνάντο Σάντος ένας ωραίος Έλληνας. Για τις όποιες ευθύνες του στο χθεσινό ματς θα τα πούμε άλλη ώρα δεν είναι της παρούσης.

Υ.Γ : Η Ε.Π.Ο θα πρέπει πολύ σύντομα να τελειώσει με τα όποια διχαστικά φαινόμενα υπάρχουν στις τάξεις της ομάδας. Θα πρέπει να δώσει στους διεθνείς να καταλάβουν, ακόμα και με ακραία μέτρα, ότι η Εθνική είναι πάνω από συλλόγους και πρακτικές ορισμένων να γίνονται αρεστοί σε οπαδικά έντυπα. Και ο νοών νοείτω

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x